Czy kolejność spożywania sushi ma znaczenie?

Jeśli od dawna jesz sushi i interesujesz się japońską kuchnią, to na pewno wiesz, jak istotne potrafią być małe detale, od których zależy, czy cały posiłek smakuje wyjątkowo. Popularne dodatki, takie jak wasabi, sos sojowy lub kabayaki oraz marynowany imbir potrafią sprawić, że całość dania smakuje jeszcze lepiej. Identycznie jest z kolejnością, w jakiej konsumujemy poszczególne rolki oraz kawałki sushi. Sprawdź, jaka kolejność jest najlepsza dla Twojego podniebienia. 

Kolejność jedzenia składników - wpływ na smak

Zdecydowana większość osób podczas uczty sushi wybiera kawałek, który pierwszy rzuci im się w oczy. Nie ma w tym nic złego, lecz zdecydowanie warto poznać podstawowe reguły, dzięki którym następne jedzone przez Ciebie sushi będzie smakowało jeszcze bardziej wyjątkowo niż do tej pory. Kolejność spożywania poszczególnych składników ma duże znaczenie dla tego jak odbieramy każdy kolejny kęs. 

Sushi na start - lekkie, mało tłuste, delikatniejsze w smaku

Jedną z podstawowych zasad stosowanych przez Japończyków jedzących sushi jest to, by zaczynać swoją ucztę od mało tłustych, lekkostrawnych rolek, które są delikatniejsze w smaku i aromacie. Takie rolki/porcje często też mają mniej składników - np. hosomaki lub nigiri. 

Rolki sushi na sam środek uczty

W późniejszym etapie obiadu lub lunchu Japończycy jedzą rolki średnio tłuste i trochę bardziej aromatyczne od tych, które spożywają na początku. Idealnym wyborem w drugiej części uczty będzie rolka sushi z łososiem lub uwielbiane przez wszystkich futomaki krewetkami w panko lub tempurze. 

Sushi, które warto zjeść na sam koniec

Na sam koniec najlepiej jest zostawić rolki, które są najtłustsze, a co za tym idzie także najbardziej aromatyczne. Finał uczty to również czas, by skosztować sushi przyrządzonego na słodko lub takiego, które zawiera najbardziej aromatyczne składniki. Doskonałym przykładem są rolki z węgorzem lub futomaki zawinięte w omlet tamagoyaki. Taka kolejność pozwoli uniknąć sytuacji, w której rolka mniej aromatyczna jedzona jest na koniec, przez co nie odczuwamy za bardzo jej smaku.

Przykładowa kolejność, w której sushi smakuje najlepiej

Poniżej prezentujemy przykładową kolejność, zgodnie z którą warto zjeść sushi, by z każdego kęsu cieszyć się jak najmocniej. 

Wege sushi z warzywami

Wegetariańskie lub wegańskie rolki o małej ilości lekkich składników, takie jak:

  • hosomaki z ogórkiem,
  • hosomaki z oshinko,
  • lub hosomaki z kanpyo 

to sushi, od którego warto zacząć japońską ucztę. Składniki te mają śladową ilość tłuszczu, są bardzo delikatne i świeże, co powoduje, że najlepiej ich smak wyczuwa się, gdy kubki smakowe nie są przebodźcowane nadmiarem aromatu z bardziej skomplikowanych, pod względem smaku, składników.  

Sushi z krewetką lub krabem

Po lekkim sushi w wersji wege można skosztować nigiri z  krewetkami lub krabem (bez tempury). Te owoce morza zawierają mniej niż 1,3 g tłuszczu na 100 g, dzięki czemu są delikatne, lecz bardziej aromatyczne niż warzywa.

Sushi z tuńczykiem - zgodnie z japońską tradycją

Kolejny w kolejce powinien być tuńczyk, który jest rybą bardzo cenioną w Japonii i zawiera około 1,5 g tłuszczu / 100 g.

Klasyczne i lubiane sushi z łososiem

Po tuńczyku pora na łososia! W 100 g mięsa tej ryby znajduje się 13 g tłuszczu, dzięki czemu dużo łatwiej można odczuć jego aromat - szczególnie w porównaniu z tuńczykiem, gotowanymi krewetkami lub warzywami.

Co zostawić na koniec?

Na koniec japońskiej uczty warto zostawić kawałki sushi o dużej ilości składników, takie jak futomaki oraz wszystkie te, które zawierają lekko słodkawe lub bardzo aromatyczne dodatki - np. omlet tamagoyaki lub węgorza.

Przetestuj i wybierz się na ucztę do Futu Sushi

Jeśli lubisz sushi i po przeczytaniu tego artykułu masz ochotę sprawdzić, czy rzeczywiście kolejność spożywania poszczególnych składników ma aż takie znaczenie dla odczuwanego smaku, koniecznie odwiedź naszą japońską restaurację w Białymstoku.