Kombu, czyli popularne wodorosty w kuchni japońskiej. Co warto o nich wiedzieć?

Czymże byłaby kuchnia japońska bez wodorostów… Jednym z najpopularniejszych rodzajów glonów w kuchni japońskiej jest kombu.  Oprócz swoich ogromnych walorów smakowych, które urozmaicają niemal każdą potrawę, kombu jest również produktem wykazującym wiele właściwości prozdrowotnych. Jak smakuje kombu? Do jakich dań można go dodawać oraz skąd w ogóle znalazł się w kuchni japońskiej? Przekonajmy się!

Czym są wodorosty kombu?

Kuchnia japońska ma swoje charakterystyczne produkty, które wykorzystywane są do niemal większości przygotowywanych potraw. Poza niezwykle popularnymi rybami i owocami morza, a także tradycyjnym ryżem w kuchni japońskiej królują również wodorosty, lub jak kto woli glony, czy algi. Kombu jest jednym z ich najpopularniejszych rodzajów. 

Kombu to wodorosty o dość dużych, ciemnych płatach, które charakteryzuje obecność białego nalotu. Wiele osób może zastanawiać się, czy taki nalot nie jest przeciwwskazaniem do konsumpcji, jednak śmiało możemy powiedzieć, że nie powinno to zaprzątać niczyjej głowy.  Ten biały nalot to nic innego, jak sól, która osadza się na ich powierzchni podczas suszenia, która jednocześnie pełni funkcję naturalnego konserwantu. Chociażby z tego względu nie zaleca się, aby przed przystąpieniem do gotowania glonów kombu usuwać biały nalot. Jeśli go usuniemy, pozbędziemy się całego smaku umami. 

Krótka historia wodorostów kombu

Kombu to uwielbiane nie tylko przez Japończyków, ale także Europejczyków wodorosty dodawane do wielu dań kuchni japońskiej. Choć pierwsze oficjalne wzmianki o glonach kombu mówią o roku 797, to jednak przypuszcza się, że były one znacznie  już dużo wcześniej — szacuje się, że nawet w czasach przed naszą erą. Z biegiem lat opracowano specjalny system suszenia wodorostów kombu, a także znaleziono wiele zastosowań w kuchni japońskiej, dzięki czemu stworzono wiele unikatowych przepisów,  które obecnie cieszą swoimi wyrafinowanymi smakami nie tylko mieszkańców Azji, ale także Europy, czy innych kontynentów.  Rok 1908 był tym przełomowym, ponieważ to właśnie wtedy niepozorny glon kombu odegrał kluczową rolę w wynalezieniu piątego smaku – umami.

Właściwości prozdrowotne wodorostów kombu — dlaczego warto je spożywać?

Wodorosty kombu oprócz doskonałych walorów smakowych wzbogacających kuchnię japońską, mogą poszczycić się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, m.in.:

  • witaminy z grupy B;
  • witaminy C i E;
  • składniki mineralne (jod, wapń, żelazo, cynk);
  • beta-karoten;
  • błonnik pokarmowy;
  • białka;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Algi morskie kombu względu na obecność żelaza oraz białka bardzo  często używa się do przygotowywania dań wegetariańskich i wegańskich. 

Obróbka termiczna wodorostów kombu — jak się z nimi obchodzić?

Z glonami w kuchni japońskiej należy obchodzić się ostrożnie i przygotowywać je w odpowiedni sposób. Najpopularniejszą metodą jest oczywiście ich gotowanie. Zanim jednak podejmiemy się tej czynności, suszone kombu powinniśmy odpowiednio namoczyć w wodzie. Jeśli jednak planujemy kombu smażyć lub piec w piekarniku, to wówczas wcześniejsze moczenie w ogóle nie jest potrzebne.

Wodorosty kombu w kuchni japońskiej — jak można je wykorzystać? 

Mówi się, że wodorosty w kuchni japońskiej występują w niemal 90% wszystkich serwowanych potraw. Nas ten fakt nie dziwi, ponieważ charakterystyczny smak umami uwielbiany jest przez Japończyków coraz częściej trafia również przez “żołądek do serca” Europejczyków, w tym Polaków. Wykorzystuje się je przede wszystkim do przygotowania tradycyjnego bulionu dashi, stanowiącego bazę do wielu tradycyjnych dań kuchni japońskiej. Glony kombu świetnie komponują się we wszelkich orientalnych zupach, takich jak ramen czy miso, a także  daniach z ryżem, sałatkach czy omletach. Kombu możemy smażyć na oleju, lub piec w piekarniku. Upieczone i zmielone można z powodzeniem wykorzystać jako przyprawę do różnych dań. 

Marzysz o tym, aby spróbować sushi z prawdziwego zdarzenia? A może masz ochotę na inne równie ciekawe danie inspirowane Krajem Kwitnącej Wiśni? Jeśli tak, to koniecznie  odwiedź nasz lokal Futu Sushi w Białymstoku, w którym serwujemy najlepsze dania kuchni w stylu japońskim. Serdecznie zapraszamy!