Sushi Futomaki

Futomaki to rolka sushi o dużej średnicy i sporej ilości składników, których jest co najmniej cztery. Sama nazwa futomaki pochodzi od dwóch japońskich słów “futoi” oznaczającego “gruby” lub “tłusty” oraz maki, czyli “rolować”. 

Futomaki sushi - rolka pełna smakowitości

Cechą charakterystyczną dobrze przyrządzonych rolek w stylu futomaki jest dobra proporcja ryżu do pozostałych składników. To właśnie futomaki cechują się zdecydowanie większą ilością składników, takich jak ryby, owoce morza czy warzywa w porównaniu z objętością zajmowaną przez ryż. Dzięki temu rolki te są bardzo chętnie jedzone i należą do ulubionych rodzajów sushi wielu fanów japońskiej kuchni.

Futomaki - czym się cechuje?

Futomaki to rolki, które rozpoznasz po następujących cechach:

  • duża średnica kawałków wynosząca około 5-6 cm,
  • spora ilość różnorodnych składników (mix warzyw, ryb oraz owoców morza),
  • duża głębia smakowa uzyskiwana dzięki różnorodnym składnikom, 
  • atrakcyjna forma wizualna doskonale pasująca do wszelkich uroczystości oraz spotkań biznesowych.

Futomaki w menu Futu Sushi

Jeśli nabrałeś ochoty na spróbowanie sushi, a konkretnie rolek futomaki, koniecznie przetestuj te, które dostępne są w naszym menu:

  • futomaki vege z pysznymi i świeżymi warzywami (polecamy na początek uczty),
  • futomaki sake (łosoś surowy lub pieczony),
  • futomaki ebi (krewetka) oraz ebi tempura (uwielbiana przez wielu krewetka w tempurze),
  • lub futomaki w tempurze (cała rolka w chrupiącej japońskiej panierce).