Sushi Hosomaki

Jeśli odwiedzasz restaurację sushi po raz pierwszy lub wybierasz się na ucztę z dziećmi, koniecznie powinieneś spróbować hosomaki sushi! To klasyczny japoński wariant sushi, który zawiera zaledwie jeden składnik, dzięki czemu jest doskonałą alternatywą dla nigiri. 

Hosomaki sushi - mała rolka o wielkim aromacie

Mała ilość składników pozwala z łatwością wyczuć smak głównego z nich - np. łososia, tuńczyka, krewetki lub tykwy. Jako ciekawostkę warto przytoczyć to, że hosomaki warto jeść w odpowiedniej kolejności - tak, aby zawartość tłuszczu w głównym składniku wzrastała wraz z trwaniem uczty. Przykładowa kolejność zgodnie, z którą warto próbować kolejnych rolek hosomaki

  1. ogórek/tykwa, 
  2. tuńczyk, 
  3. krewetka, 
  4. łosoś.

Hosomaki - czym się cechuje?

Hosomaki sushi cechuje tradycyjna forma, co oznacza, że jest to rolka składająca się z ryżu zawinięta w nori. W tym przypadku elementem odróżniającym ją od pozostałych wariantów sushi np. futomaki lub uramaki jest to, że do hosomaki dodaje się zaledwie jeden składnik/nadzienie. Taka forma skutkuje również małą wielkością rolki (zazwyczaj średnica nie przekracza 2-3 cm), co sprawia, że hosomaki zdecydowanie łatwiej się konsumuje w porównaniu z futomaki. 

Hosomaki w menu Futu Sushi

Spróbuj pysznego hosomaki sushi w naszej restauracji. Wybierz wyjątkowe rolki, takie jak:

  • sake hosomaki (łosoś)
  • ebi hosomaki (krewetka)
  • awokado hosomaki,
  • hosomaki z ogórkiem,
  • hosomaki z tuńczykiem,
  • lub wyjątkowe hosomaki w tempurze.

 

Z pewnością znajdziesz rolkę, która Ci posmakuje i sprawi, że japońska uczta w Futu Sushi będzie niezapomnianym przeżyciem.