Sushi Nigiri

Nigiri to sushi o najdłuższej historii. To właśnie od tej formy serwowania surowej ryby na ryżu rozpoczęła się historia całego sushi. W Japonii jest uznawana za najbardziej tradycyjną formę sushi, która zyskała status wręcz kultowej. 

Nigiri sushi - proste, tradycyjne i smaczne

Ze względu na minimalną ilość składników - ryż oraz dodatek (np. surowy tuńczyk, krewetka lub omlet tamago), nigiri musi zostać przygotowane perfekcyjnie, by zachwycić podniebienia klientów. W związku z tym, pomimo prostej formy, to jedno z najtrudniejszych rodzajów sushi do przygotowania. Przygotowując nigiri,  sushi master dba o to, by wydobyć kwintesencję smaku danego składnika.

Nigiri - czym się cechuje?

Nigiri to sushi, w którym ryż z dodatkiem octu ryżowego formowany jest na owalny kształt, a dodatek, taki jak:

  • łosoś,
  • tuńczyk,
  • krewetka,
  • ryba maślana, 
  • węgorz,
  • lub okoń

kładziony jest na jego wierzchu. Prosta forma umożliwia jeszcze lepsze wyczucie aromatu danego składnika, dzięki czemu nigiri jest tak cenione przez prawdziwych smakoszy japońskiej kuchni.

Nigiri w menu Futu Sushi

Jeśli masz ochotę na spróbowanie nigiri, koniecznie sprawdź nasze menu, w którym znajdziesz następujące pozycje (warto konsumować je w podanej kolejności):

 

  • nigiri z tuńczykiem o delikatnym w smaku (stąd polecamy go jeść na początku uczty),
  • ebi nigiri (z krewetką),
  • nigiri sake (z surowym łososiem - bardziej aromatyczne w porównaniu z tuńczykiem ze względu na większą zawartość tłuszczu w tym gatunku ryby),
  • nigiri z opiekanym łososiem,
  • i na sam koniec unagi nigiri (z bardzo aromatycznym, lekko słodkawym węgorzem).