Sushi - poradnik dla początkujących

Restauracje japońskie serwujące sushi cieszą się w Polsce dużą popularnością. Jednym z powodów jest możliwość skosztowania wyjątkowej kuchni japońskiej. Sushi uchodzi w Polsce za danie wykwintne, przez co część ludzi odmawia sobie możliwości jego spróbowania, przez stres związany z odmienna kulturą jedzenia i zwyczajami panującymi w lokalu. Czas z tym skończyć. Wybierasz się pierwszy raz do restauracji z sushi? Oto kilka wskazówek, jak zachowywać się w lokalu, co zamówić i jak jeść, żeby obeszło się bez wpadek. 

Co zamówić - rodzaje sushi

Nieznane nam dotąd nazwy dań mogą wprawiać nas w małe zakłopotanie. Czym różnią się między sobą rodzaje sushi? Zazwyczaj każda rolka sushi składa się przede wszystkim z ryżu i wodorostów. Później dochodzą dodatki, zależne od wybranego rodzaju takie jak warzywa, owoce morza czy ryby. Co skrywają mało co mówiące na pierwszy rzut oka nazwy rodzajów sushi? Oto kilka najpopularniejszych z nich, wraz z wyjaśnieniem różnic: 

  • hosomaki - rolka sushi z jednym dodatkowym składnikiem;
  • futomaki - rolka sushi z kilkoma składnikami;
  • uramaki - odwrotnie zwinięta rolka sushi, gdzie ryż jest na zewnątrz, w dodatku często obtoczony w sezamie;
  • nigiri - najbardziej tradycyjny rodzaj sushi. Znajduje się w niej kawałke ryby lub krewetka.

Serwowanie sushi w japońskiej restauracji 

Przebrnęliśmy przez wybór sushi, zamówiliśmy interesującą nas pozycję z menu i nadchodzi czas, w którym zamówione przez nas danie zostaje przyniesione do stolika. 

Czym są poszczególne dodatki obok rolki sushi, które zamówiliśmy? Sushi zazwyczaj jest serwowane wraz z chrzanem wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. W dwóch pierwszych dodatkach warto zamoczyć kawałek sushi przed zjedzeniem (należy pamiętać, żeby robić to każdym kawałkiem z osobna. Mieszanie obu dodatków uznawane jest za obraźliwe dla osoby przygotowującej sushi), jednak radzimy być ostrożni z wasabi, ponieważ jest bardzo ostre i na początku przygody z kuchnią japońską może niepotrzebnie zniechęcić. Marynowany imbir najlepiej jest przegrywać między kolejnymi kawałkami sushi zabieranymi z talerza. 

Samo sushi serwowane jest w rolce pociętej na kawałki, które idealnie nadają się do zjedzenia na raz. Sushi nie powinno się kroić samemu ani porcjować na jeszcze mniejsze kawałki. Jeść japoński przysmak najlepiej jest pałeczkami, jednak jeśli nie opanowaliśmy tej umiejętności, pod żadnym pozorem nie powinniśmy sięgać po znane nam sztućce! Jeśli nie z użyciem pałeczek, sushi można jeść rękami. 

Wizyta w restauracji z sushi 

Warto poznawać nowe smaki i kultury. Wizyta w naszej restauracji z sushi na pewno będzie bardzo miłym i smacznym przeżyciem. Decydując się na wybór lokalu, który serwuje kuchnię japońską, warto postawić na sprawdzone miejsca, które kładą nacisk przede wszystkim na jakość oraz świeżość produktów, co jest gwarancją smaku. Futusushi to właśnie jeden z takich lokali, gdzie poza wyśmienitym smakiem czeka na Ciebie klimatyczny wystrój lokalu. Zapraszamy do naszej restauracji w Białymstoku.