Sushi Uramaki

Uramaki to zdecydowanie jedna z najchętniej spożywanych odmian sushi. Wyróżnia się spośród innych rolek tym, że ryż znajduje się na jej zewnętrznej stronie, co oddane zostało w jej nazwie. Słowo “ura” w języku japońskim znaczy “odwrotnie”, z kolei “maki” to po prostu “rolować”. Ta zrolowana na odwrót rolka została wymyślona w Stanach Zjednoczonych, a konkretniej w Los Angeles w stanie Kalifornia. To właśnie z tego powodu uramaki często wymiennie nazywane jest jako California roll. 

Sushi uramaki prosto z USA, czyli krótka historia california roll

Uramaki sushi wymyślił Machita Ichiro - szef kuchni w restauracji sushi w Los Angeles. Co ciekawe powodem był ograniczony dostęp do klasycznej ryby serwowanej w Japonii, czyli tłustej odmiany tuńczyka - Toro. Zamiast ryby szef kuchni wpadł na pomysł, by zmodyfikować rolkę i serwować ją w odwróconej formie. Zamiast ryby oryginalnie serwowano awokado, które oferuje podobną tłustość oraz konsystencję.

Uramaki w menu Futu Sushi

Jeśli chcesz spróbować wyjątkowych rolek w stylu California, koniecznie zapoznaj się z naszym menu, w którym znajdziesz zarówno pyszne uramaki z surowymi rybami, jak i rolki, w których mięso ryb zostało poddane obróbce termicznej.

  • Z surowymi rybami:
  • uramaki z łososiem (sake yaki),
  • uramaki z tuńczykiem (np. spicy tuna),
  • z okoniem.
  • Bez surowych ryb:
  • z ogórkiem, awokado i kiełkami słonecznika
  • z łososiem pieczonym lub w tempurze,
  • z krewetkami w tempurze (uramaki ebi tempura),
  • z zapiekanym węgorzem,
  • oraz wyjątkowa rolka z krabem w tempurze.